Παιδικό Φεστιβάλ Πύργου «Ρήγας Παιδιόθεν»

Παιδικό Φεστιβάλ 
«Ρήγας Παιδιόθεν»

Παραμύθια χωρίς σύνορα

Πύργος 30,31 Μαίου, 1 Ιουνίου 2014

Το Κέντρο Πρότυπης Προσχολικής Αγωγής «ΡΗΓΑΣ» διοργάνωσε με τη συνεργασία του 

Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών το Παιδικό Φεστιβάλ «Ρήγας Παιδιόθεν» Παραμύθια χωρίς σύνορα. Τα παραμύθια παίρνουν το λόγο την Παρασκευή 30, το Σάββατο 31 Μαΐου και την Κυριακή 1η Ιουνίου 2014, στον Πύργο, Ηλείας.

Στόχος του Φεστιβάλ ήταν να προσφέρει στα παιδιά και στις οικογένειές τους ένα τριήμερο χαράς και δημιουργίας με αφηγήσεις παραμυθιών και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Το φεστιβάλ εκτός των άλλων προγραμμάτων είχε αφιέρωμα στον μεγάλο μυθοπλάστη Αίσωπο, με έκθεση εικαστικών, εκπαιδευτικά προγράμματα και παραστάσεις, με σκοπό να εισαγάγει τα παιδιά, με βιωματικό τρόπο, στα μυστικά των μύθων του μεγάλου Παραμυθά. Ο συνδυασμός ποικιλίας μεθόδων προσέγγισης θα βοηθήσει τα παιδιά που θα συμμετέχουν να προσεγγίσουν ευχάριστα αξίες ζωής μέσω των μύθων και να συνδέσουν διαφορετικά πεδία γνώσης (φυσικοί νόμοι μέσω πειραμάτων, κοινωνική αγωγή μέσω διαδραστικών ασκήσεων, μουσική, χρήση τεχνολογίας κ.λπ.). Στο χώρο των εκδηλώσεων εκτέθηκαν 400 έργα ζωγραφικής παιδιών με θέμα το παραμύθι.


Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν οι :
Αφηγήσεις:  Αννα Δενδρινού, Γιώργος Ευγενικός, Άρτεμις Θεολόγη, Εφη Καψιμάλη, Γεωργία Λαζάρου, Αννα Σταματούκου.
Μουσική: Φωτεινή Τσακνάκη.
Ομιλίες- Εργαστήρια:  Μαρία Βλαχάκη, Εφη Καψιμάλη, Αννα Σταματούκου, 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ


Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ "ΡΗΓΑΣ"
19:30, Έκθεση εικαστικών (Εγκαίνια)
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΙΣΩΠΟΥ
Έκθεση εικαστικών της Γεωργίας Λαζάρου με πρωτότυπες μακέτες και σχέδια εμπνευσμένα από τους μύθους του Αισώπου.
Σχεδιασμός, τεκμηρίωση: Γιώργος Ευγενικός
Οργάνωση: Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών


20:00, Εργαστήρι για ενήλικες
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 
Ιδέες για δραστηριότητες και παιχνίδια που ενθαρρύνουν τα παιδιά να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους και να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα των άλλων, που προωθούν τις έννοιες του σεβασμού και της ενότητας, της υποστήριξης και της αλληλοβοήθειας. Τα παιδιά περνούν από το «εγώ» και τον ανταγωνισμό, στο «εμείς» και τη συλλογική προσπάθεια και διαπραγματεύονται για την επίλυση προβλημάτων και την επίτευξη κοινών στόχων.  Υλοποίηση: Μαρία Βλαχάκη


21:30, Παράσταση μόνο για Μεγάλους
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΙΣΗΣ
Ο Γιώργος Ευγενικός θα αφηγηθεί ιστορίες κρίσης αλλά και απόκρισης. Αλήθειες που ο χρόνος μετέτρεψε σε σοφία που η ίδια η κοινωνία σμίλευσε μέσα στα χρόνια για να μας την προσφέρει κρυμμένη μέσα στις ιστορίες. Άραγε υπάρχουν αποκρίσεις μέσα στις κρίσεις.

Σάββατο 31 Μαΐου 2014

ΛΑΤΣΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ
11:00, Ομιλία που απευθύνεται στους γονείς
«ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ»
Πώς το παραμύθι συμβάλλει στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού;
Ομιλήτρια: Εφη Καψιμάλη (Παιδοψυχίατρος)

ΚΕΝΤΡΙΚΉ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΥΡΓΟΥ
12:30, Μουσική παράσταση με αφήγηση παραμυθιών
Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
Μια μικρή συναυλία από την Φωτεινή Τσακνάκη η οποία μέσα από τις μουσικές γνωρίζει στα παιδιά τα μουσικά όργανα και αφήνει την μουσική να αφηγηθεί τις δικές της ιστορίες. Παραμύθια αφηγούνται οι : Γιώργος Ευγενικός, Εφη Καψιμάλη, Γεωργία Λαζάρου.


ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ «ΡΗΓΑΣ»

19:00, Έκθεση εικαστικών (Εγκαίνια)
ΖΩΓΡΑΦΙΣΕ ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ. Στο χώρο των εκδηλώσεων θα εκτεθούν 400 έργα ζωγραφικής παιδιών με θέμα το παραμύθι. Η έκθεση οργανώθηκε από το Κέντρο Προσχολικής Αγωγής «Ρήγας» και την επιμελήθηκαν οι εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας.


19:30, Εκπαιδευτικό πρόγραμμα-Αφήγηση Παραμυθιών
Ο ΑΙΣΩΠΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αυτό έχει ως στόχο τα παιδιά να ανακαλύψουν και να ερμηνεύσουν τα φυσικά φαινόμενα και τους φυσικούς νόμους μέσα από μύθους και πειράματα φυσικής. Αρχικά παρακολουθούν την αφήγηση ενός μύθου του Αισώπου. Το θέμα του μύθου συνδέεται με κάποιο φυσικό φαινόμενο ή φυσικό νόμο και στη συνέχεια παρουσιάζεται ένα απλό επιστημονικό πείραμα με αφορμή το μύθο. Ακολουθεί η ίδια διαδικασία και με άλλους μύθους του Αισώπου.
Υλοποίηση: Άννα Σταματούκου.
Οργάνωση: Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών ομάδα «ΜΥΘΟΣ»


20:30, Αφηγήσεις Παραμυθιών
ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΠΟΥ ΑΝΘΙΖΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ. Οι παραμυθάδες αφηγούνται ιστορίες σε διάφορα σημεία του κήπου και μοιράζονται με τα παιδιά, τους καρπούς της λαϊκής παράδοσης. Δράκοι, ζώα του δάσους, νεράιδες και ξωτικά συγκεντρώνονται όλοι στον κήπο των παραμυθιών εκεί που ευωδιάζουν τα παραμυθανθοί.
Αφήγηση: Εφη Καψιμάλη, Άρτεμις Θεολόγη, Άννα Σταματούκου.


21:30 Παράσταση αφήγησης παραμυθιών και εικαστικών
ΑΙΣΩΠΟΣ: Η δύναμη της θέλησης
Ένα αφηγηματικό ταξίδι στην εποχή του Αισώπου με τη βοήθεια της τεχνολογίας.
Η ιστορία του Αισώπου ξεδιπλώνεται σαν παραμύθι. Παράλληλα με την αφήγηση σχεδιάζεται το σκηνικό των ιστοριών, το οποίο ψηφιοποιείται και προβάλ-λεται με βιντεοπροβολέα. Ο αφηγητής κινείται στον ψηφιακό εικαστικό χώρο και χρησιμοποιεί ψηφιακά αντικείμενα που σχεδιάζονται σε πραγματικό χρόνο.Αφήγηση- επιμέλεια κειμένου: Γιώργος Ευγενικός
Σχεδίαση εικαστικών: Γεωργία Λαζάρου
Μουσική: Νίκος Κυπουργός
Οργάνωση: Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών ομάδα «ΜΥΘΟΣ»

Κυριακή 1η Ιουνίου 2014


ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ «ΡΗΓΑΣ»

11:00, Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μεγάλους και παιδιά
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.
(Οι συμμετέχοντες μπορεί να είναι ενήλικες ή γονείς με τα παιδιά τους).
Οι καλλιτεχνικές δημιουργίες των πολιτισμών του κόσμου σχετίζονται με τα έθιμα και την ιστορία των λαών, με τη γεωγραφική θέση των χωρών και το φυσικό περιβάλλον, και βεβαίως με τη φαντασία και δημιουργικότητα των ανθρώπων.  Γνωρίζουμε στοιχεία από την παράδοση και την κουλτούρα των λαών και κατασκευάζουμε χειροτεχνίες από χώρες της Αφρικής, της Ασίας, της Αμερικής, με απλά καθημερινά υλικά.
 Υλοποίηση: Μαρία Βλαχάκη


12:30, Παράσταση αφήγησης παραμυθιών
ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΑΠΟ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ.
(Παραμύθια με θέμα την φιλία, την αλληλεγγύη, την αποφασιστικότητα, την μεθοδικότητα και την επίτευξη μικρών και μεγάλων στόχων) Παραμύθια από την προφορική παράδοση με σιμιγδαλένιους πρίγκιπες ζαχαροζυμωμένες βασιλοπούλες, μάγισσες, δράκους και δρακοντοπούλες.
Την ώρα της παράστασης, παράλληλα με την αφήγηση, η αφηγήτρια θα φτιάχνει χαλβά σιμιγδαλένιο και θα προσφέρει στα παιδιά. Αφήγηση: Άρτεμις Θεολόγη


13:30 Εκδήλωση λήξης- Παράσταση με μουσικές και παραμύθια
Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΩΝ
Το παιδικό φεστιβάλ ολοκληρώνεται με παραμύθια νότες και μουσικές που μπλέκονται μεταξύ τους κι αρχίζουν το χορό… Ένα χορό που τα βήματά του όλοι τα γνωρίζουμε από παιδιά…
Αφήγηση:  Αννα Δενδρινού, Γεωργία Λαζάρου, Αννα ΣταματούκουΜουσική: Φωτεινή Τσακνάκη




ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΈΣ ΔΙΟΡΓΆΝΩΣΗΣ

Υπεύθυνος διοργάνωσης: 
Γιώργος Ρήγας, Βαγγέλης Ρήγας

Καλλιτεχνική επιμέλεια:
Γιώργος Ευγενικός


Σύμβουλος Επικοινωνίας:
Μαρία Νικολαΐδου

Υποστήριξη διοργάνωσης: Γιαννίκου Δήμητρα, Κατσαϊδώνη Δώρα, Κουτσούμπα Λουκία, Μπίκου Νίκη

Γραμματεία: Δρακοπούλου Άννα, Καμπιώτη Μαρία, Ροκανά Καλλιόπη

Αρχείο –Καταγραφή: Κουτσούμπα Λουκία , Κυριακοπούλου Νάνσυ

Υποστήριξη εκδηλώσεων: Αγιάνογλου Χρύσα, Αντωνίου Αθανασία – Ιουλία, Γιαννίκου Έφη, Κουζή Πόπη, Κουρμπανά Φρόσω, Κουρούμαλου Σίσσυ, Λιαροπούλου Δώρα, Μάρκου Τόνια, Μπιμπίκου Έφη, Μπούρα Βαρβάρα, Παρασκευοπούλου Μπία, Σαρίδου Βάσω, Σιαβάλα Εύη, Τσούλη Φωτεινή, Φλεβοτόμου Κέλλυ.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Μαρία Βλαχάκη
Είναι κοινωνιολόγος, απόφοιτη του Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με μεταπτυχιακές σπουδές στις επιστήμες της αγωγής - κατεύθυνση κοινωνικών πρακτικών στην εκπαίδευση, από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Έχει καταρτιστεί στη διαπολιτισμική εκπαίδευση, την οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και τη συμβουλευτική ψυχολογία. Γνωρίζει το σύστημα γραφής και ανάγνωσης τυφλών Braille και την ελληνική νοηματική γλώσσα. Έχει εργαστεί ως κοινωνιολόγος σε υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως εκπαιδεύτρια στο Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων, σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης,  σε εκπαιδευτικά προγράμματα μουσείων και σε παιδικές κατασκηνώσεις. Σχεδιάζει και υλοποιεί εργαστήρια κοινωνικής ευαισθητοποίησης για παιδιά με θέμα τη διαφορετικότητα, αλλά και σεμινάρια κοινωνικής αγωγής για μεγάλους.

Αννα Δενδρινού
Γεννήθηκε και ζει στην Πάτρα. Είναι απόφοιτος της Νοσηλευτικής Σχολής των Α.Τ.Ε.Ι. Πατρών. Έχει τελειώσει τη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης  του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών (2011-2013). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Δημιουργικής Γραφικής Παιδικού Βιβλίου (Ε.Κ.Ε.Β.Ι.) το 2006 – 2007, εργαστήρια αφήγησης Λαϊκών Παραμυθιών στο Πνευματικό Κέντρο Αθηνών 2007, εργαστήρια Προσέγγισης Αφήγησης Παραμυθιού στο πρόγραμμα «Παραμύθια και Μουσικές του Κόσμου» στη Βυτίνα Αρκαδίας το 2007 -2008 και σεμινάρια Θεατρικής Παιδείας 2008 στην Πάτρα από το εργαστήρι ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. – Ν.Ε.Λ.Ε. Αχαΐας. Επίσης, το 2008 -2009 τελείωσε το εργαστήρι Θεατρικού Παιχνιδιού του Θεάτρου «Πόρτα» της Ξένιας Καλογεροπούλου, ενώ στον ίδιο χώρο παρακολούθησε το εξειδικευμένο εργαστήρι «Το Θέατρο στα Σχολεία» με τον σκηνοθέτη Θωμά Μοσχόπουλο. Από το Σεπτέμβριο του 2009 μέχρι και σήμερα, παρακολουθεί το εργαστήρι Θεατρικού Παιχνιδιού του Λάκη Κουρεντζή στην Πάτρα.
Το 2005 έγραψε το θεατρικό παραμύθι «Αγάπιος το όνομά μου», το οποίο παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» της Πάτρας, από τον παιδικό θίασο του Καρναβαλικού Κομιτάτου της πόλης. Στη συνέχεια ο Αγάπιος έγινε παιδικό βιβλίο και κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2007 από τις εκδόσεις «Περί Τεχνών» στην Πάτρα. Από τις ίδιες εκδόσεις, κυκλοφόρησε και το «Ένα ταψί γεμιστά», το Σεπτέμβριο του 2009. Το Χριστουγεννιάτικο παραμύθι «Η Παιχνιδοκλέφτρα» και το «Μια ευθεία γραμμή και ένα Ο» είναι δύο παραμύθια που δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους στα ράφια των βιβλιοπωλείων από τις εκδόσεις «Παρρησία». Το Δεκέμβριο του 2012 κυκλοφόρησε το βιβλίο « Και ήταν λέει, ένα όνειρο» από τις εκδόσεις «Δρόμων».

Γιώργος Ευγενικός 
Γεννήθηκε στον Πειραιά. Είναι αφηγητής, ηθοποιός, σύμβουλος αφήγησης, διευθυντής και δάσκαλος της “Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης” του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών και καλλιτεχνικός διευθυντής Φεστιβάλ. Έχει σπουδάσει στην Ανωτέρα Δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης - Καρόλου Κουν και έχει παίξει σε πλήθος θεατρικών παραστάσεων από το 1988 έως σήμερα. Το 1997 τιμήθηκε με το βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το 2000 εντάχτηκε στο εκπαιδευτικό δυναμικό του ΚΕΘΕΑ ως επιμορφωτής της θεραπευτικής κοινότητας “Νόστος” λαμβάνοντας παράλληλα εκπαιδευτική κατάρτιση για την εκπαίδευση ειδικών ομάδων.
Εμπνευστής της «Γιορτής Παραμυθιών» που γεννήθηκε ως ιδέα το 2002. Το 2005 πήρε την πρωτοβουλία να φέρει σε επαφή ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων από όλο τον κόσμο, με στόχο την συσπείρωση των δυνάμεων υπό την σκέπη ενός φορέα ο οποίος θα συμβάλλει στη διάσωση και διάδοση της παράδοσης, των ελληνικών μύθων, των θρύλων και των παραμυθιών. Αποτέλεσμα αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ίδρυση του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών».
Αφηγείται ιστορίες από τη λαϊκή προφορική παράδοση, τη μυθολογία, ιστορίες βιωματικές και μαρτυρίες από τη σύγχρονη εποχή. Με τις ιστορίες του έχει ταξιδέψει στην Ελλάδα, και το εξωτερικό. Έχει αφηγηθεί σε φεστιβάλ, μουσεία, βιβλιοθήκες, λέσχες αφήγησης, σχολεία,ιδρύματα, στο ραδιόφωνο την τηλεόραση κ.αλ. Διετέλεσε μέλος του Steering Group του ευρωπαϊκού οργανισμού Federation of European Storytelling (FEST).

Αρτεμισία Θεολόγη
Γεννήθηκε στο Αίγιο και ζει στην Πάτρα. Είναι Δασκάλα απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών.  Έχει δεκαετή εκπαιδευτική εμπειρία και έχει λάβει μέρος σε προγράμματα (περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αγωγής υγείας, πολιτιστικά κλπ) Είναι απόφοιτος της Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. Έχει συνεργαστεί με το Παιδικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών και άλλους φορείς υλοποιώντας εργαστήρια και συμμετέχοντας ως αφηγήτρια σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις αφήγησης.

Εφη Καψιμάλη
Γεννήθηκε και ζει στην Τρίπολη. Σπούδασε στην Ιατρική Αθηνών. Είναι παιδοψυχίατρος, επιμελήτρια του Β΄ παιδοψυχιατρικού τμήματος του νοσοκομείου Τρίπολης και αφηγήτρια. Έχει συνεργαστεί με το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών  συμμετέχοντας ως αφηγήτρια στην 2η, 3η, 5η  και 7η Γιορτή Παραμυθιών και διδάσκοντας  στη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης το μάθημα  "Η αφήγηση ως θεραπευτικό μέσο" από το ξεκίνημα της σχολής έως σήμερα.

Γεωργία Λαζάρου
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας με κατεύθυνση στην Αρχαιολογία και την Ιστορία της Τέχνης. Με την ιδιότητά της αυτή συνεργάστηκε για 4 χρόνια με το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμικής. Τελείωσε τη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών με το οποίο συνεργάζεται ως μέλος της ομάδας "ΜΥΘΟΣ" (2013-14) και έχει συμμετάσχει ως αφηγήτρια στη Γιορτή Παραμυθιών στην Κέα, στο Παιδικό Φεστιβάλ Λόγου έκφρασης και Δημιουργίας, στο Φεστιβάλ Μύθων και Παραμυθιών της Βοιωτίας κ.ά.. Έχει συνεργαστεί επίσης με το "Κέντρο" ως εικαστικός αναλαμβάνοντας την καλλιτεχνική επιμέλεια των εκθέσεων "Συνωμοσία των στοιχείων της φύσης" για τα 10 χρόνια Γιορτής Παραμυθιών, "Brothers Grimm", "Ο κόσμος του Αισώπου" και των παραστάσεων "Αργοναυτική εκστρατεία" και "Αίσωπος: Η δύναμη της θέλησης".

Αννα Σταματούκου
Γεννήθηκε στη Ρόδο και μεγάλωσε στη Χαλκίδα. Απόφοιτος του τμήματος Φυσικής της σχολής Θετικών Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Απόφοιτος της Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών με δάσκαλους της τους: Σύλβια Βενιζελέα, Κατερίνα Βλάχου, Γιώργο Ευγενικό, Ανθή Θάνου, Μάνια Μαράτου). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια παιδαγωγικών και διδακτικής της Φυσικής με θέμα την εποικοδομητική διδασκαλία στη Β/θμια Εκπαίδευση. Παρακολούθησε βιωματικά εργαστήρια για επιμόρφωση εκπαιδευτικών στην αφήγηση. Διδάσκει φυσική σε μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου και εφαρμόζει την αφηγηματική μέθοδο ως εργαλείο διδασκαλίας σε σχολεία, με σκοπό την ανάπτυξη κινήτρων, ώστε οι μαθητές να ασχοληθούν με τις Θετικές Επιστήμες. Αφηγείται τη ζωή και το έργο μεγάλων επιστημόνων (Μαρία Κιουρί, Ισαάκ Νεύτων), έτσι ώστε οι μαθητές να αντιληφθούν την επιστημονική διαδικασία και να καταλάβουν την πραγματικότητα που βρίσκεται πίσω από τις εξισώσεις των φυσικών νόμων. Μέλος της ομάδας «ΜΥΘΟΣ» (2012-14) του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών με το οποίο έχει συνεργαστεί σε Φεστιβάλ, εκπαιδευτικά προγράμματα εκδηλώσεις αφήγησης καθώς και στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα δια βίου μάθησης GRUNDTVIG με θέμα την πολύγλωσση αφήγηση στη διακρατική συνάντηση αφηγητών,που έγινε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Beyond the Border,  στην Ουαλία (2012) και στην Γιορτή Παραμυθιών στην Κέα (2013). Έχει πάρει μέρος σε φεστιβάλ, βραδιές αφήγησης, αλλά και σε πολλές εκδηλώσεις, λέγοντας παραμύθια. (Κέντρα ειδικής αγωγής, ομάδες προσωπικής ανάπτυξης, νοσοκομεία, παιδικοί σταθμοί, σχολεία).

Φωτεινή Τσακνάκη
Γεννήθηκε στην Κάρυστο. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών  και πτυχιούχος  πιανίστα. Έχει εργαστεί ως καθηγήτρια μουσικής και θεατρικής αγωγής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση καθώς και  σε Ωδεία και Συλλόγους.  Έχει συνεργαστεί με πολυάριθμες  χορωδίες (Καρύστου, Μυκόνου, Αγ. Κωνσταντίνου, Μώλου, Καμένων Βούρλων )  ως πιανίστα με συμμετοχές σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2009 συνεργάζεται με την ομάδα Κουκλοθεάτρου Τα Πάντα Φι συνθέτοντας  μουσική για τις παραστάσεις της. Είναι βασικό μέλος του συγκροτήματος toca madera , ενός σχήματος με ethnic  χαρακτήρα. Συμμετείχε ως πιανίστα- ηθοποιός στη μουσικοθεατρική παράσταση «Ερώτων Καμώματα» η οποία παρουσιάστηκε στην Κάλυμνο το 2013. Από το 2012, είναι πιανίστα του Μουσικού Συνόλου Καλύμνου (Musica) με το οποίο έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες συναυλίες με καλλιτέχνες όπως ο Γιώργος Περρής, η Καίτη Κουλλιά και η Σαβίνα Γιαννάτου.











Πρότυπη Προσχολική Αγωγή "ΡΗΓΑΣ"
ΡΗΓΑ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.
Νηπιαγωγείο- Παιδικός- Βρεφικός Σταθμός
Πάροδος Κατακόλου 53 & Καταραχίου 9
Πύργος Ηλείας, Τ.Κ.:27100
Τηλέφωνο: 26210-34113 & 34112








----------------------------------------------------------------------------

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ: